Mag iemand anders in mijn auto rijden?

Een goede vriend van u geeft aan dat hij afgelopen week pech met zijn auto heeft gehad en dit weekend een theatervoorstelling aan de andere kant van het land heeft. Hij vraagt u of hij uw auto even mag lenen. Natuurlijk is dat geen probleem voor u, maar hoe zit dat dan met de verzekering?

Een keer uw auto uitlenen is geen probleem

Uw autoverzekeraar heeft uw polis geaccepteerd en aangevraagd op een aantal risicofactoren. Dit zijn bijvoorbeeld de kenmerken van uw auto zelf, het gebied waarin u woont, maar ook de door u opgebouwde schadevrije jaren en leeftijd. Uw verzekeraar heeft dus op uw gegevens een polis geaccepteerd, zij zijn uitgegaan van u als regelmatige bestuurder. Wanneer iemand anders de auto bestuurt, zijn de basisgegevens voor de acceptatie van de verzekering anders. Het is dan ook de vraag of de verzekeraar onder dezelfde omstandigheden de polis zou zijn aangegaan.

Het gaat bij een autoverzekering echter om een regelmatige bestuurder. Ook verzekeraars weten dat de kans groot is dat er wel eens een andere persoon in de auto rijdt, dit hoeft u dan ook niet apart te melden bij uw verzekeraar. Wanneer iemand anders een keer in uw auto rijdt is dat dus geen probleem voor de verzekeraar.

Schade claimen die door een ander veroorzaakt is

Hoe werkt dat dan als er schade wordt gereden door een ander in uw auto? Je zou dan denken dat je die persoon ervoor aansprakelijk kunt stellen, dat klinkt ook logisch, echter wat niet veel mensen weten is dat elke aansprakelijkheidsverzekering binnen Nederland schades door of met motorrijtuigen uitsluit. Dat betekent dat deze persoon niet verzekerd is voor schade aan uw auto. De enige optie die dan overblijft is aanspraak maken op uw eigen autoverzekering. Wanneer er een andere partij (auto) bij betrokken is die de schade heeft veroorzaakt, kunnen we samen met u deze schade verhalen op de tegenpartij. Wanneer uw vriend de schade heeft veroorzaakt zonder dat er een andere partij bij betrokken is dan kunnen we samen met u bepalen of het verstandig is deze schade wel of niet te claimen op uw verzekering of dat u dit onderling met uw vriend afwikkelt.

Wanneer er namelijk een schade geclaimd wordt op uw autoverzekering valt u terug in uw opgebouwde schadevrije jaren, ondanks dat u dan op het moment van de schade zelf niet de bestuurder bent van het voertuig. Een ander praktijkvoorbeeld hierbij is; wanneer uw vriend door rood licht rijdt en wordt geflitst, zal de bekeuring ook aan u worden gericht. U kunt dan onderling bepalen of u deze kosten terug vraagt van uw vriend. Zo werkt het ook bij de autoverzekering.

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op een manier die past bij uw situatie? Bel dan met 0900 – 98 98 of vul ons contactformulier in.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken